torstai 2. huhtikuuta 2009

Aikaeron oireita, vähän pallasteluakin

Katselin FST:n Spotlightin jutun Pallaksen hankkeesta, ja kyllä alkoi suututtaa. Vaikka en oikein ole omaa kantaa asiaan osannut muodostaa, niin ärsytti katsella asiaohjelmaa, jossa näytetään aika epätasapainoisesti vain toinen puoli asiaa. Vähän oli unohdettu, että kyllä siellä Pallaksella nytkin joku pistäytyy, jos luontokeskuksessakin käy 40 000 ihmistä vuodessa, ja se on noin 20 prosenttia koko kävijämäärästä. Hangaskurussa ollaan ilmeisesti lirissä, kirjaimellisesti, kun patikoijille tulee vessahätä. Jaa-a. Mistä sitten löytyisi oikea keskitie. Enpä kuitenkaan ihmettele, jos muoniolaisia ketuttaa, varsinkaan Kittilän kunnanjohtajan kommenttien jälkeen. Saa nähdä, miten seutukuntayhteistyö tämän jälkeen jaksaa.

Mutta alkuperäiseen asiaan: Kellot siirtyivät kesäaikaan, mutta toimittaja on tainnut jäädä talviaikaan. En oikein käsitä, miksi ihmistä kiusataan viisarien vääntämisellä, kun se sekoittaa unirytmin pitkäksi aikaa. Jos vielä saadaan tänne oma meän aika, ehdotan, ettei siinä siirretä kelloja mihinkään päin.

Onneksi aikaero kesän ja talven välillä ei tunnu kaikissa. Kylätoiminta taitaa heräillä talviunilta. Pidä mielessä -palstalle poksahtelee eri kylien kokoontumishetkiä joka viikko. Sieppijärven kylän sivuilla keskustellaan kiivaasti kylän kehittämisestä. Venejärvellä vedetään nuottaa. Virkistyminen tuntuu hyvältä.

On tietysti jollain tavalla epäreilua, ettei kylillä saa nukkua samalla tavalla kuin keskustassa, mutta toisaalta, kyllä kylä kerää hyödyn kotiin. Se on se paljon puhuttu imagovaltti, yhdessä tekemisen meininki.

Onneksi Kolarin keskustassakin herätään, pitkästä unesta. Kesti hetken aikaa itsekin herätä ajatukseen, että kylähän tämä tässäkin on, oma kotikylä. Siinä suhteessa kyllä muilla kylillä on selvä kotikenttäetu: niiden ei tarvitse vääntää rautalangasta, että tässä ollaan kylä. Kylillä vedetään yhtä köyttä, eikä harata joka suuntaan.

Toivottavasti sama meininki löytyy myös tähän isolle kylälle. Ja kaikkein parasta olisi, jos Kolarin kylä saisi matkaan muutkin kylät eikä jäätäisi kyyristelemään eri nurkkiin. Pistetään pystyyn yhteiset kylämarkkinat: hehkutetaan kyläelämää, myydään tontteja ja vuokrataan taloja, laitetaan kylät kerralla maailmankartalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti