torstai 14. toukokuuta 2009

78 km pohjoiseen

Yhdestä asiasta olen ikuisesti tästä päivästä eteenpäin muoniolaisille kateellinen. Niillä on kiipeilyseinä alakoulun salissa. Kiipeilyseinä! Ei meillä vain ollut..
Se seinä sai minut jopa pohtimaan, onko kyläkoulujen lakkautuksessa sittenkin ituja, jos se auttaa saamaan tuollaisia luksusvarusteita kaikkien lasten ulottuville.

Muonio on minulle muuten mysteeri. Aina kun siellä käy, ihmiset vaikuttavat mukavilta. Mutta aika usein kuulen myös sen, ettei Muoniossa hyväksytä muita kuin Muonioon syntyneitä. Ja silloinkin kai pitäisi olla toisen polven muoniolainen. Ilmapiiri Muoniossa ja Kolarissa on ihan erilainen. Ei parempi tai huonompi, mutta jotenkin koko paikkakunta on oma paikkansa jossakin aikaulottuvuuden sokkelossa. Jonkinlaista pinnan ja sen alla olevan täsmäämättömyyttä, jota Kolarista on vaikeampi löytää. En väitä, etteikö se voisi olla vain sitä, etten asu siellä.

Olen kuullut aika monta kertaa senkin, että on lottovoito syntyä Muonioon, ja siellä on lasten hyvä asua. En yhtään epäile, koska jotenkin perheet tuntuvat olevan niin jalat maassa ja aktiivisia paikkakunnalla. Tuntuisi kyllä hassulta, ettei sama paikka ole hyvä aikuisille kuin lapsille.

4 kommenttia:

  1. mun nuoruuden ystävä oli monta monituista vuotta muonissa lääkärinä, eikä ehkä ois muuttanut pois vieläkään, jos ei terveys olis vaatinut. että hyvä siellä oli varmaan puttaalta tulleenkin elellä.

    VastaaPoista
  2. Olen kasvanu ja eläny muoniossa koko ikäni siihen asti että kolmisen vuotta sitte muutin sieltä pois. kyllä oikeasti Muonio on hyvä paikka, ei sen turvallisempaa lapsuutta ja nuoruutta olis voinu ellää. mutta siinä voi olla kyllä perrää että sinne on vaikea asettua kyläläiseksi, aika paljon on ihan sisäpiirin juttuja. mutta kuitenki muoniolaiset taas hyväksyy kaikenlaiset ihmiset eikä sielä kyräillä turhaan seläntakana.

    VastaaPoista
  3. missä seuraava blogikirjotus viipyy?

    VastaaPoista
  4. Se on unohtunut kesälehti- ja aviisikiireiden alle. Tulossa on!

    VastaaPoista